Marios Mallouris - Λογοτεχνία, Στίχοι, Ποίηση και Ιστορίες

Ο Μάριος Μαλλούρης κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο “Λάχεση” και το books-cy.com επικοινώνησε με τον συγγραφέα για να μάθει περισσότερα.

Αναλυτικά:

Ποια ήταν η έμπνευσή σας για να γράψετε το “Λάχεση”;

Η έμπνευση ήρθε μετά από μια συζήτηση, που είχα με το άτομο που με στηρίζει από την αρχή που ξεκίνησε όλο αυτό. Ένα βράδυ απλά με ρώτησε αν μπορώ να γράψω κάτι μεγάλο πέραν από τα τετράστιχα κι εγώ απάντησα ναι. Έτσι ξεκίνησε να γράφεται η Λάχεση. Η έμπνευση που είχα γράφοντας το ήτανε οι εμπειρίες από την παιδική μου ηλικία και σε επιλογές που αν ήτανε διαφορετικές πως θα ήτανε τα πράγματα στη συνέχεια.

Πώς περιγράφετε τους χαρακτήρες της ιστορίας σας, ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας και γιατί;

Ο κάθε χαρακτήρας έχει στοιχεία από άτομα του περίγυρου μου αλλά και από μένα τον ίδιο. Οι χαρακτήρες είναι απλοί για να μπορεί ο κάθε αναγνώστης να ταυτιστεί με τον κάθε έναν από αυτούς. Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι ο φούρναρης γιατί τον έγραψα έχοντας στο νου μου τον παππού μου.

Πώς διαχειρίζεστε την αντίθεση μεταξύ της λογικής και του συναισθήματος στο βιβλίο σας;

Γίνετε μια μάχη μεταξύ του συναισθήματος και της λογικής έχοντας ως μόνο θύμα, τον ίδιο τον ψυχικό κόσμο του ατόμου του οποίου γίνεται η μάχη μέσα του. Είναι δυο διαφορετικές οντότητες μέσα στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, οι οποίες πρέπει να συμβαδίζουν.

Ποιο είναι το κύριο μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε μέσα από τη “Λάχεση”;

Τα μηνύματα μέσα από τη Λάχεση είναι ότι ζώντας με τη λογική και εμφανιστή μια εμπειρία, πρέπει να δώσει χώρο στο συναίσθημα για να τη ζήσει. Αν τα πράγματα όμως γίνουν επικίνδυνα και κινδυνεύει να πληγωθεί το συναίσθημα τότε να επεμβαίνει η λογική για να το προστατέψει. Επίσης όταν παίρνεις μια απόφαση κάτω από κάποιες ¨καταστάσεις¨ για σένα εκείνη τη χρονική περίοδο είναι σωστή. Όταν όμως στο μέλλον οι ¨καταστάσεις¨ αλλάξουν η τότε σωστή σου απόφαση φαίνεται πλέον λάθος. Αυτό δεν πρέπει να σε κάνει να μετανιώνεις για την τότε σου απόφαση γιατί όταν την πήρες ήτανε σωστή. Έγινε λάθος όταν αλλάξαν οι ¨καταστάσεις¨.

Πώς επηρεάζετε από την προσωπική σας ζωή τη δημιουργική σας διαδικασία;

Είναι ένα και το αυτό. Ότι έχω γράψει είμαι εγώ. Είναι συμβάντα που έζησα στο παρελθόν ή τα ζω στο παρόν μου. Ακόμα και πράγματα που θα ήθελα να ζήσω στο μέλλον

Ποια είναι η διαδικασία σας για τη δημιουργία ενός βιβλίου; Ποιες είναι οι αναζητήσεις σας κατά τη δημιουργία ενός έργου;

Είναι πάλι ένα και το αυτό. Η αναδρομή στο παρελθόν. Η αναδρομή σε παλιά βιώματα και εμπειρίες. Στο συγκεκριμένο βιβλίο το βασικότερο ήταν το πως σκεφτότανε η λογική και πως ένιωθε το συναίσθημα στην κάθε μια από αυτές τις εμπειρίες. Σε συμβάντα που αν οι επιλογές ήταν διαφορετικές πως θα ήταν το εναλλακτικό μέλλον και πως θα συμπεριφέρονταν σε αυτό το μέλλον η λογική και το συναίσθημα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και πώς σας επηρέασε;

Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι το ¨Όσα παίρνει ο άνεμος¨ και με επηρέασε στο πως έδινε έμφαση στον κάθε χαρακτήρα. Επίσης πως οι επιλογές του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά είχαν αντίκτυπο στους υπόλοιπους χαρακτήρες του βιβλίου.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα στη συγγραφική σας καριέρα;

Υπάρχει ακόμα ένα βιβλίο έτοιμο για έκδοση. Η Άτροπος. Όταν τελειώσουμε με την Λάχεση θα προχωρήσουμε απευθείας με την έκδοση του. Είναι μια άτυπη συνέχεια της Λάχεσις.

Πώς βλέπετε το μέλλον της λογοτεχνίας στην Ελλάδα;

Υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι συγγραφείς εκεί έξω που πρέπει ν’ αφήσουν κι αυτοί την πινελιά τους στον καμβά της ελληνικής λογοτεχνίας. Αν το κάνουν αυτό, αυτός ο καμβάς θα γίνει ένας υπέροχος πίνακας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Η τελευταία παράγραφος είναι δική σας, μπορείτε να κλείσετε όπως επιθυμείτε.

Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για μένα και την Λάχεση. Θα ήθελα κλείνοντας να αφήσω ένα μήνυμα σε κάποιους που παρόλο που γράφουνε, τα κρατάνε για τον εαυτό τους. Απ’ τη στιγμή που το έγραψες και το αποτύπωσες στο χαρτί ή στον υπολογιστή σου, μοιράσου το. Ίσως κάπου κάποιος να νιώθει το ίδιο. Ίσως κάποιος βρει τις απαντήσεις που έψαχνε μέσα απ’ αυτό που έγραψες. Δεν σου ανήκει πλέον, απλά ήσουνα εκεί στη γέννηση μαζί του. Γι’ αυτό κι εγώ έριξα το πρώτο μου βιβλίο στη θάλασσα. Για να ταξιδέψει και να βρει τους παραλήπτες του.

Βρείτε τη συνέντευξη εδώ.